Морска радиостанция – тя, както всички други радиостанции служи за комуникация на големи и малки плавателни съдове. Може да се използва за подаване на сигнал, общуване с пристанища или бреговата охрана, връзка с друга морска радиостанция – било тя бордава радиостанция или носима радиостанция, както и избягване на сблъсъци.

Но от друга страна, заради специфични условия, в които работят тези радиостанции, а именно много слънце, вода и морска сол, то трябва да се съобразим и с някои от характеристиките на морските радиостанции.

Характеристики на морска радиостанция

Водоустойчивост

В открито море се очаква да има водни пръски и лек дъжд, а при по-тежки метеорологични условия и водни струи. Всяка една радиостанции може да бъде с различни нива на защита, като дори някои от тях могат да издържат и на потапяне за определено време. Тази характеристика варира от модела и производителя, като някои модели позволяват на радиостанциите да бъдат напълно потопени и да останат функционални и без повреди.

Водоустойчивостта е най-важната характеристика за електрониката, защото ако не могат да се предпазят електронните компоненти, то вероятността тази морска радиостанция да е негодна следващия сезон е много голяма.

Устойчивост на ултравиолетови лъчи

Влиянието на ултравиолетовите лъчи в морето се усилва, защото водната повърхност допълнително отразява лъчите, които могат да предизвикат увреждане на лицевите части на приемника и говорителите, както и на дистанционното управление.

Устойчивостта материалите на ултравиолетови лъчи ще допринесе за по-дълъг живот на радиостанцията.

Антикорозионна защита

Солената вода е известна със своята корозивност и може да нанесе големи щети върху вашето устройство. Всяка морска радиостанция, като цяло е проектирана да устоява на ръжда и корозия чрез устойчиви материали, покрития и уплътнения.

Какво трябва да вземете под внимание при избора на морска радиостанция?

Обхват на радиостанцията. Морските УКВ радиостанции, могат да се използват в различен обхват, като някои достигат до 100 км отдалеченост, което позволява сигурност и гарантира осъществяване на комуникация. Изборът на обхвата на радиостанцията е свързан с това дали ще излизате в открито море или ще се движите близо до брега.

Антена

Дължината на антената е пряко свързана с обхвата на радиостанцията, което ви позволява и осъществявате комуникация на по-далечно разстояние.

Преносимост на морска радиостанция – бордова радиостанция и носима радиостанция

Бордова радиостанция или носима радиостанция да изберете за вашето морско преживяване и пътуване? Морските УКВ радиостанции са налични и в двата вида. Моделите, които се предлагат, както на бордова радиостанция, така и на носима радиостанция, не си отстъпват по качество и възможности. Но е добре да прецените кой вариант е по-добър за вас.

Една носима радиостанция може да се пренася и да бъдат навсякъде с вас, кое ви позволява от всяка част на лодката да осъществите комуникация. Но също така съществува риска да я оставите някъде и да имате затруднения с откриването й. Но съществува и друга възможност, че вашата носима радиостанция да падне зад борда, докато закрепената бордова радиостанция остава неподвижна.

Носима морска радиостанация HORIZON HX-40E

Носима морска радиостанация HORIZON HX-40E

Има модели на носима радиостанция, която при попадане във водата не потъва, а плава. Такава носима радиостанция е STANDARD HORIZON HX-40E, докато моделът ICOM IC-M94DE дори святка при попадане във водата.

Морска носима радиостнация HORIZON HX-300E-3, която свети във водата.

Морска носима радиостнация HORIZON HX-300E-3, която свети във водата.

Може да изберете възможност да имате основна бордова радиостанция и допълнителна носима радиостанция, като резервен план.

Захранване и батерии на носима радиостанция

Ако сте избрали бордова радиостанция е ясно, че захранването ще бъде свързано с акумулатора на лодката. То ако използвате носима радиостанция, то трябва да имате или резервни батерии или зарядно. Много от новите модели използват USB за захранване.

Бутон за сигнал за бедствие

Всяка съвременна бордова радиостанция може и да изпраща сигнал за бедствие само с натискането на един бутон – DSC (Digital Selective Calling). След изпращане на сигнала автоматично се изпраща информация за идентифициране на лодката, местоположението и естеството на аварийната ситуация. След това отново преминава в режим на гласова комуникация.

GPS приемник на морска радиостанция

Възможността да бъде определена вашите координати и при бедствие да бъдат автоматично изпратени е от съществено значение, за да бъдете възможно най-бързо открити и да получите помощ.

Може да има вграден система за определяне на координатите или възможност за свързване с външен GPS. При изпращане на сигнал с DSC автоматично ще бъдат изпратени и вашите координати.

С вграден GPS приемник и DSC клас D са моделите на бордовите морски радиостанции ICOM IC-M330GE и STANDARD HORIZON GX-1400GPS/E.

Докато носима радиостанция ICOM IC-M94DE е дори DSC клас H, а освен вградения GPS приемник има и функция навигация от настоящата позиция към зададената точка, както и може да запомни до 50 точки.

Този модел УКВ радиостанция е първата в света морска радиостанция, която е носима и има вграден DSC и AIS приемник. Може да видите представянето на модела от фирмата производител Icom.

Допълнителни екстри на морска радиостанция:

 • Вградената Bluetooth свързаност ви позволява да предавате музика или да осъществявате повиквания, без да сваляте ръката си от кормилото.
 • Наличие на няколко USB порта към бордова радиостанция.
 • Наличие на осветяване на дисплея и клавиатурата за работа през нощта или при намалена видимост, както и антирефлексно покритие на екрана. Това е особено актуално за носима радиостация, докато се окачва, че бордова радиостанция няма да има такива проблеми.
 • Наличие на автоматична и/или ръчна сирена при мъгла.
 • Възможност за криптиране на комуникацията, както и за записване на последния проведен разговор.

При изборът на морска радиостанция трябва да сте наясно с няколко основни въпроса:

 • На каква лодка ще инсталирате радиостанцията;
 • Бордова радиостанция или носима радиостанция ви е необходима;
 • Какъв ще бъде обхвата на избраната бордова радиостанция, или носима радиостанция, а това зависи дали ще се движите покрай брега или ще плавете в открито море;
 • Ще имате ли външна GPS система, която да включите към вашата бордова радиостанция или ще ползвате вградена, която и част от вашата носима или бордова радиостанция.
 • Ако използвате носима радиостанция трябва да си осигурите достатъчно батерии или да помислите за възможността за зареждането им.
 • какво е УКВ радиостанция и защо трябва да изберем УКВ радиостанция за морска радиостанция.
 • Как да постигнем по-добра комуникация.

Опциите и вариантите за морска радиостанция са много, а ако не сте убедени коя морска радиостанция ще ви осигури възможността за комуникация и ще отговори на вашите нужди може да се обърнете за съвет към опитни мореплаватели или към специалисти в областта на комуникациите.

Ние от Integra-a.com с удоволствие ще отговорим на вашите въпроси и ще ви помогнем да изберете най-удачния вариат – бордова радиостанция или носима радиостанция. Ще можете да изберете най-подходящата за вас морска радиостанция.