Колоездене - Радиостнация за свободно време

Радиостанция за лов или радиостанция за свободно време без лиценз

Радиостанците за лов или радиостанция за свободно време е за всеки, който прекарва голяма част от времето си сред природата, далеч от населените места и често се е сблъсквал с липсата на комуникации. Това се случва дори в съвременните условия, в които наличието на глобални мрежи и множество конкурентни оператори не могат да осигурят пълно покритие на мрежата.

Колко пъти ви се е случвало да не можете да се обадите по мобилния си телефон, а какво би се случило ако има извънредна ситуация, която изисква своевременно действие? Липсата на комуникация при разходки в гората или планината, по време на лов, състезания сред природата или други мероприятия с много хора, които се движат по различни маршрути или се намират на отдалечени позиции. Трябва да има решение и за това.

Използване на радиостанция за лов

Ако сте ходили на лов ще знаете колко е лесно да попаднете в затруднение или опасна ситуация, но в същото време да осъзнаете колко е трудно да се свържете с останалите членове на дружинката. Използването на мобилни телефони може да се окаже много трудно или почти невъзможно. Хората мога да бъдат на определена позиция, но е възможно и да се преместят, а своевременната комуникация е от съществено значение. Определено се нуждаете от радиостанция за лов, която да ви гарантира сигурна връзка.

Използване на радиостанция за свободно време

В свободното си време може да си осигурите почивка без да има хора и коли, или да се отдадете на любимия си спорт в планината, туристически преходи, катерене, състезания в гористи или планински местности. Какво по-приятно и отпускащо за човека.

За лесна и бърза комуникация ни е необходима радиостанция без лиценз. Където и да отидете със семейството си или с приятели една радиостанция за свободно време ще ви гарантира спокойствие и сигурност.

Какво означава PMR 446 или радиостанция без лиценз?

PMR 446 е система от шестнадесет фиксирани радиочестоти в диапазона 446,000 – 446,200 MHz, които са предназначени за осъществяване на комуникация за граждански нужди. В тази честотна лента, според българското законодателство, отделни честоти и радиочестотни ленти могат да се използват за нуждите на националната сигурност и отбрана

Радиостанция без лиценз означава, че радиостанция за свободно време или радиостанция за лов, която използвате има канали за свободно ползване, за които не се изисква лиценз. Но въпреки това към самите радиостанции има определени изисквания: изходната мощност да не е по-голяма от 0.5W, а антената да е неделима от корпуса на радиостанцията.

За PMR 446 радиостанциите не е позволено да се правят модификации, както и PMR 446 радиостанциите не могат да се използват на кораб, самолет или друго превозно средство, което се управлява от капитан или пилот без неговото съгласие или знание.

Обикновено производителите посочват, че PMR 446 MHz радиостанциите могат да осигурят радиовръзка на разстояние до пет километра. Но ако между радиостанциите на кореспондентите има пряка видимост е възможно да се покрият и значително по-големи разстояния – до 10 км. В много редки случаи при голяма надморска височина, при пряка видимост и ясно време е възможно да имате и по-голям обхват. Но тава като цяло е изключение.

В пресечени гористи местности и особено ако времето е лошо, има мъгла, дъжд, сняг или облаци е възможно загуба на радиовръзка на по-големи разстояния.

Но все пак за екстремно хоби, разходка в планината или пътуване, радиостанция за свободно време без лиценз ще ви е от голяма полза.

Предимства на радиостанция без лиценз PMR 446

 • Не се влияе от мобилните мрежи на GSM операторите и не се притеснявате, че ще имате отказ на услуга;
 • Подходящи са за места без покритие на мобилни и GSM мрежи, какви са отдалечените от населени места, планини, гористи местности и др. Това ги прави идеални за туризъм, преходи, лов. В този тези случаи е желателно участниците или отделните групи в мероприятието да имат по една радиостанция без лиценз.
 • Разговорите са безплатни и нямате месечна такса, което ги прави абсолютно удобни за използване при групови мероприятия, като лов, пътуване с повече коли, състезания, офроуд пътуване, дори работа на строителни обекти и други. Чрез радиостанцията се осъществява комуникацията между отделните групи или отделни индивиди, които отдалечени един от друг.
 • Неограничена продължителност на разговорите. В случая сте зависими само от заряда на батерията, резервните батерии и обхвата на радиостанциите.
 • Не се нуждаете от лиценз за осъществяване на комуникация. Радиостанция без лиценз е идеалната радиостанция за свободно време, както и да бъде радиостанция за лов.

Недостатъци на радиостанция без лиценз PMR 446

 • Ограничение на разговорите, което е свързано с обхвата на устройството.
 • Съвместимост на различните модели радиостанции. Ако използвате радиостанция за лов, то за предпочитане е да изберете по възможност еднакви модели за всички участници или групи, които ще ползват радиостанциите.
 • Дискретност на провежданите разговори. Няма как да си гарантирате, че по време на вашия разговор няма да има други хора на вашия канал. Всеки, който по време на разговора е на вашия канал може да слуша разговора ви.

Какви характеристики има радиостанция без лиценз PMR 446

 • 16 канала на радиостанция без лиценз, които могат да се сменят лесно посредством копчето до антената. Такъв е модела радиостанция без лиценз ICOM IC-F29SR2 на производителя ICOM, който има допълнително и две зони, което увеличава каналите двойно.
 • Аналогови и дигитални модели на радиостанция без лиценз PMR 446. Към аналоговите ще споменем, че това са моделите: радиостанция без лиценз TYT TC-100 и радиостанция без лиценз HYTERA TC-446S.
Радистанция без лиценз Hytera TC-446S - Радиостанция за лов

Радиостанция без лиценз Hytera-TC-446S

 • Лесна за използване, което я прави удобна да се използва от много хора и да се предава от един на друг, например при охрана на обекти, или да се предава от един на друг човек за използване. Често по време на лов в дружинката такъв тип радиостанция за лов е много удобна да се предава на участници в лова.
 • Звук – мощен звук и ви позволява да получите обаждания във всяка среда. При спорт или при мероприятия, при които е шумно.
 • Проверка за обхват с мелодия на звънене. Това прави радиостанция за свободно време удачно и сигурно средство за комуникация. Няма да ви изостави в нужда.
 • Групово обаждане и частен разговор. В дружинката всяка радиостанция за лов може да извърши обаждане към другите и всички да чуят съобщението, но имате и възможност да проведете частен разговор само с още една радиостанция за лов от групата.
 • Допълнителни аксесоари. Много от радиостанциите имат и допълнителни аксесоари, които позволяват да освободите ръцете – слушалка за ухо с микрофон на ревера, слушалка за ухо с микрофон към нея. Това е изключително удобно, ако сте на лов и вече сте заели удобна позиция, а в същото време ви търсят и трябва да отговорите.
 • Радиостанция за свободно време или радиостанция за лов – те са удобни, компактни и могат да се носят в джоба. Най-често са снабдени с връв за закачване и предотвратяване на случайно изпадане от джобове и чанти, което ще предотврати загубване и счупване при падане на земята. Изработени от здрава пластмаса.

Ако се нуждаете от радиостанция за свободно време или радиостанция за лов, то ние от Integra-a.com с удоволствие ще ви консултираме и ще предложим най-подходящите за вас устройства, които да ви осигурят спокойствие и сигурност.